‘’Feminist? Hè bah!’’

Dit, of iets vergelijkbaars, is al snel wat ik hoor als ik zeg dat ik vind dat vrouwen nog altijd worden achtergesteld ten opzichte van mannen. Op de werkvloer, in de medische wereld en ga zo maar door. Het kan zomaar zijn dat je het herkent: ‘’Jij bent zeker zo’n zure feminist?’’ ‘’Vrouwen hebben maar één recht en dat is het aanrecht’’ en het kan nog veel groffer, geloof mij. En niet alleen mannen maken deze opmerkingen.
En eerlijk gezegd word ik hier een beetje bang van.. als iemand zo reageert.
Óf ik heb medelijden met deze persoon, want er mist dan duidelijk een stukje opvoeding of scholing.
‘’Elise, waarom ga je dit werk eigenlijk doen, ga je ook zeuren over dat vrouwen zogenaamd slecht behandeld worden?’’ Zomaar een opmerking die ik vaker hoor.
Misschien heb jij je mond wel eens gehouden omdat je gewoon geen zin had in dit soort opmerkingen of slechte discussies die hierna volgden. En I feel you!

Van twee kanten bekijken
Ik wil niet zeggen dat mensen die dit soort dingen zeggen bewust vrouwen onder de duim willen houden, het is mijns inziens deels een onbewust patroon. Iets wat iedereen voor de lol maar roept. Ik wil deze blog schrijven om mensen (mannen én vrouwen) er, al is het maar 1% meer, bewust van te maken van dit patroon. En tevens om ook de andere kant te belichten, namelijk hoe vrouwen soms reageren op deze vrouwonvriendelijke uitspraken of feminisme uitdragen.
Ik erger me namelijk, net als vele mannen, extreem aan naar het wijzen naar mannen en roepen wat mannen allemaal fout doen. We zijn er samen bij.
Naar mijn idee kan deze insteek ook rekenen op meer begrip. Meer dan te polariseren en de ‘zij’ en ‘wij’ discussie te voeren. Dan haal je de ander nooit over de streep. Oplossingen zoeken vanuit verbinding in plaats van te polariseren. Verbinding, een belangrijke kernwaarde van Mission Violet. Ik zie het als een van mijn sterktes dat ik dingen zowel vanuit vrouwelijk als mannelijk perspectief bekijk.

Ik zag laatst een citaat van de Amerikaanse filosofe Christina Hoff Sommers. ‘Het feminisme is begonnen als een beweging om vrouwen te bevrijden. Het is veranderd in een beweging om mannen aan te vallen.’
Wat vind jij hiervan? Vind je dat dit zo is?
Ik denk van wel én van niet. Er zijn altijd twee kanten aan een verhaal. Dat is een meer duurzame manier van er naar kijken.
Ik denk dat er uitschieters beide kanten op zijn: feminisme wat daadwerkelijk gericht is op bevrijding op plekken waar de basis nog moet worden gelegd en aan de andere kant de aanvallende kant die ik wel eens bespeur in de Westerse wereld om echt op elke slak zout te leggen.
Ja, mannen kunnen nog een hoop leren en moeten hiervoor openstaan, maar ik kan me ook voorstellen dat mannen straks vrouwen niet eens meer durven aankijken haha!

‘Het feminisme is begonnen als een beweging om vrouwen te bevrijden. Het is veranderd in een beweging om mannen aan te vallen.’

Christina Hoff Sommers

Kies een kant, of niet?
En ja ik hoor sommige mensen denken: om een punt te maken moet je een sterke mening ventileren. Niet dingen van twee kanten bekijken. Maar ik ben daar persoonlijk faliekant tegen (dat is dan wel weer mijn sterke mening 😉). We polariseren al genoeg. Wanneer komt er een keer iemand op tv of in het nieuws met een gebalanceerde mening? Ik mis dit in de media. Om maar niet te beginnen over de talkshows van vandaag de dag waar de slechte journalistiek en interviewtechnieken (of gebrek aan) je om de oren vliegen.
Komt er een keer een serieus thema aan bod, denk aan vrouwen die vertellen over grensoverschrijdend gedrag wat zij hebben meegemaakt bij The Voice, dan weet de interviewer perfect hoe hij vooral op de sappige details moet ingaan en net zo lang kan doorgaan totdat deze vrouwen huilend aan tafel zitten. Want dat verkoopt: emoties en extremen. En die vrouwen beschadigen of meerdere kanten belichten? Dat maakt de interviewer weinig uit.

Stukje scholing
Het is goed om drie begrippen even te benoemen, namelijk die van feminisme, emancipatie en seksisme. Ik haal de vertrouwde Dikke van Dale woordenboek definities erbij 👇

Feminisme
Het begrip feminisme overlapt eigenlijk met die van emancipatie:
Betekenis ‘feminisme’
fe·mi·nis·me (het; o) het streven naar gelijke rechten voor vrouwen en mannen

Elke feminist lijkt er eigenlijk wel een eigen invulling aan te geven, maar het algemene achterliggende idee is het streven naar gelijke (machts)verhoudingen tussen mannen en vrouwen, op zowel economisch, politiek als sociaal vlak. Dit streven wordt ook wel de emancipatie van de vrouw genoemd.
Als je dit begrip zo leest, is het dan zo vies om feminist te zijn?

Emancipatie
Het begrip emancipatie is ook een belangrijke.
Betekenis ‘emancipatie’
eman·ci·pa·tie (de; v) het toestaan of verwerven van gelijke rechten aan/door een groep die was achtergesteld: de emancipatie van de vrouw

En ik zou hier natuurlijk aanvullend een hele berg aan data naar je toe kunnen gooien met uitkomsten van onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen voor dezelfde functie minder betaald worden dan mannen en ga zo maar door. Dit om je te overtuigen dat vrouwen en mannen nog geen gelijke rechten lijken te hebben vandaag de dag en waarom feminisme dus nog steeds van belang is.

Seksisme
Betekenis ‘seksisme’
sek·sis·me (het; o) discriminatie op grond van het geslacht

Die zogenaamd onschuldige opmerkingen zoals die dat vrouwen vooral in de buurt van het aanrecht moeten blijven grenzen al snel aan seksisme. Ook al wuiven we het vaak weg als ‘grapje’.

Geintje joh!
Terugkomend op het onbewuste patroon. Want natuurlijk wordt het belachelijk maken van een feminist soms ook als grapje bedoelt en meent die persoon het niet echt. Grapjes maken mag uiteraard, maar het gaat er om hoe je ze maakt en hoe je jezelf vervolgens uitlegt in mijn ogen 😉
Als je niet oppast met je grapje wordt het toch al een thema wat men liever niet meer bespreekt, bijna een soort taboe. Uit angst om buiten de groep te vallen.
Tevens zeg je (wellicht onbedoeld) dat je het er niet mee eens bent dat vrouwen en mannen gelijke rechten verdienen. En let op: Dit zeg je wellicht ook indirect tegen je zusje, je moeder, een vriendin of je dochter. Aiii.. Want feminist zijn of strijden voor emancipatie is niet iets voor een ander, het begin bij je eigen voordeur, in jouw eigen omgeving. Ook als man.

Tips!
Hoe te reageren op typische a-feministische uitspraken? I got you covered!
Hieronder een paar reacties om te onthouden voor die volgende ongemakkelijke opmerking van je oom tijdens de verjaardagsvisite of van die collega tijdens de bedrijfsborrel 😉
• Sarcasme
‘’Oh jij vindt dit enorm grappig? Ik zal de rest van de groep eens vragen of zij dit ook grappig vinden. Dit moet gedeeld worden zo leuk. Anna, Piet! Moet je horen wat Henk net zei, mega grappig of niet?!’’
Of
Doe alsof de ander met opzet overdrijft en aan jouw kant staat. Reageer bijvoorbeeld met: “Heerlijk jouw sarcasme haha! Het is toch bizar dat sommige mensen dit écht denken hé?”. Doe alsof je het helemaal te gek vindt dat de ander een lans voor je breekt met zijn ‘sarcasme’.

• Play dumb
Doe alsof je heel naïef bent en speel het spel van de ander lekker mee. Doe alsof je de opmerking of zogenaamde grap niet begrepen hebt. Ongepaste woorden meermaals doen herhalen is een mooie manier om de ander bewust te maken van hoe achterlijk deze woorden eigenlijk zijn.

• Blijf ontspannen om te overtuigen
Hoe meer we ons best doen, des te meer we onszelf kunnen overschreeuwen. Dit oogt niet ontspannen terwijl ontspannen overkomen juist dé sleutel is tot de ander overtuigen. Zo kun je echt samen een oplossing vinden. Leg rustig uit dat de grapjes of ongepaste opmerkingen die iemand maakt je dwarszitten. En dat je het zou waarderen als diegene daar mee ophoudt.

En een mooie die ik vond op Elle.be (2019):
• Breng het seksistische gedrag onder woorden en haal de wet aan
Als je het slachtoffer bent van ongepaste opmerkingen en je collega’s vallen terug op het fameuze zinnetje “Het was maar om te lachen, heb je soms geen humor?”, aarzel dan niet om de definitie van seksisme te geven en te zeggen dat dit soort gedrag door de wet bestraft kan worden. Snel en efficiënt.

Heb jij nog meer leuke of goede reacties die je met anderen wilt delen? Laat hieronder een reactie achter en draag bij aan de Mission Violet community!

In het online programma Career Caffeine ga ik in de eerste module ook verder in op de achtergrond van vrouwen en carrière. De historie, de feiten en cijfers en hoe we er nu voor staan. Echt dé basis om mee te starten! 😄

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heel toegankelijk, warm persoon, luisterend oor, laat de ander zelf meedenken, maar geeft ook advies en tips. Ontzettend bedankt voor de fijne gesprekken, het luisterend oor en het meedenken. Dit heeft mij veel meer in mijn kracht gezet!

Melanie

Hoe heb je mijn werkwijze ervaren?

Zeer prettig, je weet goed door te vragen, je voelt goed aan, je kan doorprikken tot de kern als het nodig is, je vat samen en verhelderd, invoelend, je kan goed afstemmen. Open en oordeel loos.

Mirjam

Zou je mij aanraden bij vrienden, familie of collega’s? En zo ja, bij een specifieke doelgroep?
Jazeker, dat heb ik ook al gedaan! ???? Mensen die zich onzeker voelen, niet lekker in hun vel zitten, HSP’ers.

Melanie

Jij bent een kei in afpellen van waar het “probleem” zit en dan vervolgens de coachee zelf tot inzichten laten komen door oefeningen/ methodieken.

Mirjam

Contact

Mission Violet
Wes Beekhuizenweg 1
6871 VJ, Renkum

0645017529

info@missionviolet.nl

Algemene voorwaarden

Privacyverklaring

Cookiebeleid

Openingstijden

Maandag - Vrijdag: 09:00 - 17:00

Zaterdag: Gesloten

Zondag: Gesloten

Volg me op social media

Schrijf je in voor Mission Mail!

Voor zo nu en dan een leuk mailtje met inspiratie en praktische, no nonsense tools en tips!

×